~~Excident~~

Skarang ni baru ak rs sedikit takot lepas excident tadi.mcmmn benda ni seme boleh blaku?ak tanya diri sendiri,ak ad buat salah ke?ad ak sakitkan ati org ke ari ni?memang seme soalan 2 ak xleh jawab.ntah la.bila dugaan menimpa,kita mesti rasa nk piki blk ap salah kita kan?ok la.meh ak story sikit.

pg tadi ak ke umah kawan aku smbil sembang2.ckp psl mat rempit,memancing,moto n ap saja la yang kitorng minat.datang la sorang member ak,die ckp "PI..PETANG NI KUAR JALAN2 KAT BANDAR NAK?".ak dengan senang ati la sanggup.bab jln2 ni ak jarang nk tolak.mmg feberet ak la pusing2 wlaupn xde tujuan pn.lagi2 arini ari jumaat.orang jual barang bundle kat pasar tanjung.mmg org yang betol la member ak ajak 2."BEREH ARI,PETANG NI PAH SMAYANG JUMAAT AK AMBIK MUNG.NAIK KETE LA.AK MALAS NK BAWAK MOTO ARI JUMAAT NI.TKOT MAT REMPIT LANGGAR KAT JALAN DURIAN BURUNG 2.IGT2 ARINI ARI JUMAAT.SETAN2 REMPIT SEME KUAR".
2 la yg ak jawab.ok.abih bab mengajak n plan.

pah 2 masa semayang jumaat ak dengar btol2 khutbah yang disampaikan oleh khatib.berkaitan anak2 muda yang semakin liar skarang ni.semakin suka buat dosa.semakin suka buat maksiat.dan dalm khutbah 2 sentuh jugak hal2 berkaitan ngan mat2 rempit yang biasanya kuar dihari jumaat ni.Penuh di jalan raya.beribu2 kl lalu jalan nk pegi bandar.ni bukan ak citer khayalan.mmg xleh dibayangkan betapa ramai mat2 rempit kat terengganu ni.mmeng pengacau btol jln2 org ramai.2 seme ad disentuh dalam khutbah.benda ni bkn khayalan.kl korang nk tgk,dtg la sendiri ke terengganu.ok.abis bab khutbah.

pas semayang jumaat.ak xde slera nk makan.zam mkn ngan apak ak.ak da rs xsedap ati.mata rasa mcm nk layu je.ok.ak pn landing la depan tv.terus tetido sampai kol4 petang.bangun je dari tido,ak teringat la janji ngan kawan ak tadi,nk pegi jalan2 kat bandar.terus ak bgun,n makan dulu.pas 2 siap2 mandi n pakai baju seme,ajak zam kuar."ZAM,JOM LA..AK DA JANJI NGAN ORANG TADI NK JALAN2 KAT BANDAR".2 br ak bgtau zam nk jalan2.mmg slalu cam2 la.last2 br ak bgtau kat zam.ok.abis bab bersiap.

masa dah nak kuar 2,ak masuk kedai.

mak ak bagi duit tolong masukkan kat akaun adik ak.ok.ak ok je bab masukkan duit tuk adik ni.xde mls2 punya la.start injin kete,panaskan seminit dua.terdengar la "ALLAHU AKBAR,ALLAHU AKBAR..".bilal di kampung ak da azan menandakan dah masuk waktu asar.tp ak dah siap seme ni,cm tggu nk jalan je.ak ckp kat zam "KITA SMAYANG KAT BANDAR JE LA".ok.zam ikut ak je.n kitorng pn msuk la kete n terus ke umah kawan ak.

kat umah kawan ak lain citer plak.kawan ak sibuk bersembang.ak pon sound la "WEEHH..NAK GI BANDO DOK NI?TAKDI BERIA2 SGT".dia bls balk.."OWOH.IGATKAN DOK JADI DOH.LAMA AK TUNGGU MUNG.RELLEX AR DULU.AK DOK SMAYANG LAGI.".dah kawan ak jawab cam2,ak ok je.tggu die smayang asar dulu.ak lepak dulu kat umah nenek kawan ak 2.smentara tunggu die bsiap,ak pn ambik keputusan semayang kat umah nenek kawan ak 2 je la."ZAM..SMAYANG DULU LA.XPE.NENEK KAWAN AK NI MCM NENEK AK SENDIRI JGAK.".kitorang pon smbahyang asar dulu.dah siap2 seme,kawan ak xsiap lagi.lama jgk tggu.lama betol die menyemart.kawan ak siap pakai kasut n mcm nk masuk pejabat.ak sound la "WEHH..SMAART NGAT.PAKAI SLIPAR JEPON DOH LA.NAK GI MANE NI?".kwn ak jwb "TAKOT JATUH STANDARD".ceyy.lantak dia la.ok..dah puas ak tunggu.kitorang pn chow la dari rumah kwn ak 2 menuju ke bandar.

semelum ke Tanjung,ak singgah dulu ke Mydin Mall nk masukkan duit adik ak.parking penuh pulak.terpaksa la ak parking blakang kete2 lain n srh zam je masuk dlm mall n masukkan duit adik ak.tggu dlam 20 minit jgak dalam kete.trasa mcm ak kaco perjalan kete lain sebab ak parking kat tempat yg xleh parking.tp lantak la ak piki,kejap je pon.ad ruang bnyak lagi kete lain boleh lalu.dah settle seme kat Mydin Mall 2.ak trs drive ke Tanjung.

dalam 10 minit sampai la ke Tanjung.ak parking kete kat benteng tepi pantai.

pah 2 jalan masuk kedai2 bundel.pusing2 kedai bundle dalam 30 minit jugak.kawan ak nk beli kasut wat kije.nak kasut kulit tebal.cari punya cari,jumpa la jgk tmpat jual kasut banyak2.

"MUNG CARI LA DULU ARI,BELI HOK MUNG RASA PALING PUAH HATI".kawan ak pilih la kasut yg die berkenan.satu2 kasut die try.last2.."AK RASA DOK BELI LAGI KOT.BARU TAU AD BNYAK KAT SINI.AK MARI SMULA LA".

ak ok je bl dah kawan ak ckp cam2.lain kali die datang sendiri kl die nak.ak pn blah dari kedai2 bundle 2,pegi la lepak kat kedai kopi di Tanjung.pegi minum2 dulu sebelum balik.sambil sembang2 hal memancing.hari pn dak nk maghrib dah.ktorang pn angkat kaki la dari kedai kopi 2.

time balk ni la ak da lalu ikut jalan jauh.lalu ikut Jalan Durian Burung.sbb ak tau time2 dkt2 maghrib ni mmg ramai gila setan2 rempit kuar kat jalan 2.ak relex je drive.start dari jalan depan Mydin Mall smpai la ke Jalan Duruian Burung,penuh ngan mat2 rempit.uhh.xsilap firasat ak ari 2 mmg ramai yg turun.ak bukan saja2 nk lalu situ.dah memang rutin mingguan ak kl xde keje ari jumaat pegi kat jalan 2 ngan zam lepak2 minum air tepi jalan sambil tengok nuansa keangkuhan mat2 rempit 2.tp arini ak drive,xde mood nk brenti tepi jalan.lgpon dah nk maghrib.time traffik light ijau,mat2 rempit 2 mula la main redah.langar lampu merah.dalam ati ak mnyumpah "CELAKA MAT2 REMPIT NI.AK LANGGAR KANG AD YANG MATI KATAK".time 2 jgk ak jalan je.pedulik ak ngan mat2 rempit yg main redah je 2.kl nk langgar ak,langgar la kl xde otak.2 yang ak kate dalam ati.sepanjang2 perjalanan 2 penuh ngan moto2.ntah dari mana la diorang datang.mcm 1pesta plk di terengganu bila tiba ari jumaat ni.ak terus je drive ke rumah..

dah sampai kat jambatan kat kmpung ak,terdengar la lagi azan berkumandang.uhh.dah maghrib pon.sesampai rumah kawan ak,dia turun di jaln n ak terus ke rumah ak yg letaknya xsampai 500meter jarak dari rmh kwn ak 2.dalam ati ak masa 2 nk cepat2 smpai rumah,nk smayang maghrib kat surau.dah nk sampai rumah ak,ak bagi signal sbelah kiri nak masuk parking kete btol2 sbelah umah ak 2..tiba2..

"BBOOOMM".gila kuat bunyi dia.ak mcm xleh piki ap benda dah terjadi sesaat.dan saat 2 jugak ak ternampak 2 lembaga terbang di depan kereta ak.tinggi punya terbang.sesaat je seme 2 ak nmpk.ak sedar2,rupanya kete ak kena langgar dari belah kiri.yang langgar 2 bw motosikal n melambung tinggi.zam yang duk di sebelah ak,tergaman.xterucap ap2.diam.kaku.tp ak xde rs pape pon.trs ak brentikan kete btol2 dpn pintu masuk kedai.ak kuar n tgk 2org penuh ngan darah kat atas tanah.
(tak sanggup ak nal ambik gambar)
ahh sudah..mak ak kuar dari kedai mengucap panjang..ak excident btol2 didepan rumah sendiri..

depan rumah ak ad sebuah kedai kopi.

seme yg ad kat situ dtg kat kete ak.seme bgtau ak ap diorg nmpk mcmmn penunggang motosikal 2 melambung.moto plak patah rim belakang n kete ak drive kemek sbelah pintu belah kiri.btol2 belah zam duduk.ak dah kuar n angkat moto.org ramai dtg tolong angkat penunggang moto 2org 2.ak sangkakan diorg dah patah ke ap.bimbang jgk ak rsa.tp bila diorg dah boleh bngun sendiri,lega sikit prasaan ak.tp ad 1 lg yg ak bmbg..apak ak xde kat umah ms 2.abih la apak ak blk nnt.mesti ak kena belasah abis2.ak duk senyap je smbil sandar kat kete.zam kuar lepas 10minit n klihatan terketar2 n xtenteram."KO OK X ZAM?".zam jwb ok je.ALHAMDULILLAH la.kitorng bdua xde cedera langsung.ak cm risau psl apak ak je ms 2.dlm duk kalut nk bw penunggang 2 ke klinik,apak ak pn pulang la.apak ak dari kebun dengan senapang patah die kat tangan."ABIS LA AK KENA TEMBAK".SEYESSS..ak tkut sgt tgk apak ak.tp dengan tenangnye apak ak tny kat org skeliling "AP DAH JADI NI?".org pn ckp la ad moto langgar kete ank die.apak ak rellex je.xde nk marah pape.bertenang.mmg jauh sgt dari ap ak bygkan bl apk ak tgk seme ni.uhhh..skali lagi ak ucap ALLHAMDULLILLAH..syukur la apak ak cool je.

bila tgk keadaan kete ak bw 2,mmg kuat moto 2 laggar.jd leper pintu 2 xleh dibuka.

tadi ak mula merisik saksi2 yg tgk kejadian excident 2.baru la ak tahu rupa2nya yg langgar moto ak 2 mat rempit yg mrempit di jalan kmpung ak.time ak nk masuk parking 2,diorang tengah wheelie n xsempat elak kete ak nk masuk parking.

patut la moto diorng lain mcm je rosak.depan ok,tp bahgian bawah rosak teruk.ak pn rillex je la...ak ad ramai saksi yang tgk kejadian 2..memang bukan salah ak.penunggang moto 2 pulak xnak ke klinik.mungkin sbb die xde lesen atau mungkin jgk tkut wat keterangan polis nanti.kl moto excident,memang polis akan siasat kes 2 kat klinik.
skrang ni ak masih bimbang samaada kes ni dah settle atau belom..xpe,yg ni lain kali ak cite kl blom settle lg..

ok.dah settle pon story ak.panjang plk ak mnaip mlm ni.pas ak excident td,ak ad mngadu kat sorang sahabat.tenang sikit ati ak ngadu kat die.trima kasih la whai sahabat.mesej2mu sungguh bmakna.hehe.

ak pikir2 blk kejadian tadi mcm seme ni ad kaitan ngan ati ak xtenang smenjak 2menjak ni.niat ak ari ni nk tolong kawan ak cari barang.tolong cari kasut kat bundle.kira niat ak baik la kan?pah 2 yg baik lg ak prasan ak wat arini dengar khutbah ngan khusyuk n nk balik umah cepat2 sbb nk smayang maghrib kat surau.seme 2 baik kan?tp adakah ni balasan org yg nk wat baik?ak tetap juga berpiki.dlm niat ak yg baik 2 ak tsedar jgk ad benda yang xbaik ak wat. pertamanya ak xsmyang asar dulu kat rumah sbelum kluar td.2 da kira mremehkan smayang kan?mlewat2kan smayang.kl ak smpai bandar pon,blom tentu ak boleh smayang ikut waktu sbb mmg org penuh sesak.kete xleh msk kat surau bandar 2.yg keduanya ak menyumpah mat2 rempit di tengah jalan tadi.mgkn munasabah la sbb knp ak mnyumpah mat2 rempit 2 kan?tp sape ak nk mnyumpah2 kan?

mak ak pn ad firasat tersendiri.berkali2 mak ak call no celcom ak.tp ak xbw enset 2.mak ckp "MAK RASA SEMACAM JE WAT PE MUNG DOK BALIK2 KAT MAGHRIB TADI,MAK CALL BKALI2 DOH.TP MUNG DOK JAWAB.RUPA2NYA NI JAWAPAN HOK MAK BIMBANG TD.TENGGOH2 MAK AD KIJE,DENGO "BOOOM".TENGOK2, MUNG HOK EKSIDEN.".betul firasat mak ak.mmg btol ad benda buruk tjadi kat ak.nasib baik la depan rumah je.kl kat tempat lain ak xtau la mcmmn ak nk berhadapan ngan mak n apak ak.

ak plak mmg xsenang ati dari tadi lg sbelum kuar rumah.sms dr sesorang yg ak kenal sgt mnyakitkan ati.ak dah cuba nk lupakan sms 2.sbb 2 la ak nk kuar sgt..xde piki mslh2 ni seme..

ok la..stakat ni saja la citer ak..berterabur bahasa ak guna kan?kl korang xpaham ap ak nk citer,boleh tny blk..hehe.tp sbenarnya ak nk jadikan arini sbagai sejarah dalan idup ak kat blog ni..biar ad sdikit petanda 1st time ak eksident ngan kete.tringat plak sahabat ak yg dulu pernah mintak nasihat ak berkenaan nasib malang ni.die tny "KALAU KITA NAK WAT BAIK,SELALU JE BERNASIB MALANG KAN?".lebih kurang cam 2 la.ak jawab "BUKAN SEBAB KITA NAK WAT BAIK DAPAT NASIB MALANG NI,JGN SALAHKAN KEBAIKAN KITA.MUNGKIN NASIB MALANG NI SEBAB KESALAHAN KITA YANG LEPAS2 DAN BARU SEKARANG DAPAT BALASAN KESALAHAN KITA 2 DIBALAS DENGAN NASIB MALANG".lebih kurang cam 2 la ak jawab.skrng ni ak plak soalkan balik soalan sahabat ak 2..xpe,ak cuba tuk nasihatkan diri sendiri..ok..stakat 2 la dulu..Wassalam..

(cerita benar ni)

1 comments:

  onniye*occuke

March 11, 2010 at 11:46 AM

alhamdulillah..yg ptg, mu ngan zam, slamat...