~~Kidal~~

Pengenalan Mengenai Kidal

1. Kidal bermaksud individu yg. lebih cenderung menggunakan tangan kiri utk. melakukan berbagai tugasan contohnya mengambil barang, melontar, menunjuk, memberus gigi, menulis dan sebagainya. Kebanyakan individu kidal akan menggunakan tangan kiri dengan tanpa disedari untuk melakukan tugas-tugas yg. sukar ini.
2. Secara amnya kidal bermaksud lebih menguasai otak di sebelah kanan. Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kanan dan otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kiri.
3. Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan) menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains.
4. Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.
5. Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yg. menggunakan tangan kanan.

Fakta Kidal

1. Secara kasarnya sekitar 15% drp. penduduk dunia adalah kidal.
2. Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yg. juga kidal.
3. Menurut kajian tidak ada sesiapapun yg. dpt. mendefinasikan mengapa sesetengah individu itu dilahirkan kidal. Tidak ada gen yg. mengaitkan orang kidal dpt. dikenalpasti, tetapi ianya mempunyai kaitan didalam sesebuah keluarga.
4. Leonardo da Vinci menulis kesemua data peribadinya dari kanan ke kiri (seperti penulisan jawi) sehinggakan sesiapa yg. ingin membacanya terpaksa menggunakan cermin utk. menterjemahkan mesej-mesejnya.
5. Earl Anthony, pemain boling profesional yg. pertama berjaya meraih satu juta dolar juga seorang kidal.
6. Ramai dari personaliti yg. terkenal di dunia adalah kidal. Mereka adalah Fidel Castro – pemimpin Cuba, Albert Einstein – ahlil fizik, Henry Ford – pengeluar otomobil dan juga pengasas Microsoft sendiri iaitu Bill Gates.
7. Antara artis ternama kidal adalah Phil Collins, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, George Micheal, dan Paul McCartney.
8. Pelakon handalan pula antaranya adalah Tom Cruise, Charlie Chaplin, Whoopie Goldberg, Nicole Kidman, Julia Roberts, dan Sylvester Stallone.
5. Hari istimewa utk. orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yg. disambut pada 13 Ogos setiap tahun.
6. Didalam bahasa Inggeris orang kidal (left-handed) kadang kala disebut sebagai ‘southpaw’. Terma ini diambil daripada permainan besbol.
7. Pepatah Inggeris menyatakan bahawa “only left-handed are in their right minds�.

uuii..fakta menarik nih,ptt la ak suka je tulis jawi..ak pon baru tau ad Hari Kidal Sedunia 13Ogos.rugi ak xsambut..haha..
dan last skali fakta tambahan ak.ak xtau la btol x..
8.orang kidal hayatnya 9tahun lebih pendek daripada org xkidal.maknenye mati awal 9tahun awal la.
fakta ni ak dengar dari kecik lg..tau2 je la ak kidal,ad plk ckp cam2..mmg tiap2 hari la ak ingat mati..hahaha..tkot mati masa 2..skrg ni ok la..fakta 2 mgkn xbtol kot.msih jgk ak tkot mati,tkot amalan xcukup lg nk bw.dah mati mane boleh idup balik kan?ak cuba la yg termampu..kl da ajal 2,kidal xkidal pon seme mati kan?tp fakta last 2 mmg berbekas dlm ati ak smpai bila2..ready2 je la kan?orrraiit..

0 comments: